My Little Scythe (Albi)

Počet hráčů: 1-6

Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou mírně mladší zkušení hráči
Doba hry: 45-60 minut
Cena: od 950 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh přineslo Albi

Moje Malá Kosa je dost divný jméno pro hru. My Little Scythe je vlastně dětská verze velké hry Scythe. Nicméně rozhodně to není nějaká mladší chudá ségra, ale hra, která stojí za povšimnutí.

Jak se to hraje
V My Little Scythe se stanete představiteli jednoho z šesti zvířecích kmenů. Vaším jediným cílem bude zmocnit se čtyř trofejí. Trofejí je k dispozici celkem 8, každou však můžou získat klidně i všichni hráči ve hře. Je tedy jen na vás, pro jakou cestu k výhře se rozhodnete. Trofeje jsou v rohu herního plánu označeny viditelně piktogramy, takže kdykoliv vidíte, kdo už co získal a jaké máte možnosti. Na začátku každého tahu hráči vybírají, co budou v tom daném tahu dělat. Možnosti jsou prakticky tři. Pohyb – ten vám umožňuje se (překvapivě) pohnout. V rámci pohybu po mapě můžete sbírat suroviny (jablíčka a diamanty), plnit úkoly, či – pokud se na stejném poli setkáte s jiným hráčem – svedete s ním koláčovou bitvu.
Druhou možností je umísťování surovin – vyberete si, co chcete přidat a hodíte kostkami. Kostky vám určí, do které oblasti máte suroviny přidat, konkrétní místo pak už vybírá hráč sám. Má možnost přidávat suroviny dál od hráčů, ale pokud přidá surovinu přímo na políčku s figurkou hráče, získá tak body přátelství. Třetí možností jsou pak různé nákupy – můžete si pořídit kouzelné karty (hodí se do boje a na získání trofejí), koláče do koláčových bitev, či si zlepšit některou ze základních akcí. Jakoukoliv volbou se zároveň přiblížíte k získání té dané trofeje. Jakmile všichni zvolí, co budou v daném kole dělat, je čas postupně vyhodnotit dané akce. Zároveň hráči rovnou řeší případné koláčové bitvy či získané trofeje. Figurky se tedy pohybují po herní ploše, sbírají suroviny a ty postupně proměňují na vítězné trofeje. Hra končí ve chvíli, kdy někdo dosáhne čtyř trofejí. Celé to zabere kolem 45 minut, do hodiny se vejdete i v 4-5 hráčích.

Jak se nám to hraje
My Little Scythe je přesně taková hra, kterou má máma ráda. Hra, ve které k cíli nevede jedna jasná cesta. Hra, kde máte spoustu možností jak k cíli dojít, prakticky v každém tahu musíte rozhodovat, kudy kam se vrtnout. Takže vám každý tah může přinést potěšení z toho daného kroku, protože Mami, tohle jsem skvěle vymyslel! Zároveň hra, kde rozhodně není v půlce rozhodnuto, kdo na tom jak je. Hra přináší i hodně interakce mezi hráči – ať už přidávání surovin, kde je můžete dávat hráčům blízko (a být za to odměněni), nebo dál z jejich dosahu. Můžete hráče vyzvat na souboj (ale nemusíte z toho vzejít jako vítěz, navíc vás to stojí body přátelství, protože kamarádi po nikom dorty nehází). Pomocí plnění úkolů můžete hráčům celkem efektivně škodit, ale hra sama vás za to potrestá (třeba můžete někomu sebrat suroviny, ale zároveň přijdete o přátelství). Hra je super vybalancovaná, nestává se nám, že by někdo velmi utekl ostatním, nebo že by jeden hráč nutně jen přidával suroviny a ostatní je sbírali. Hra je interaktivní nejen co do přidávání surovin, ale přímo vás i nutí sledovat, jak na tom který hráč je. Většinou je celkem dobře vidět, kdo se o co snaží – a ve vašem nejlepším zájmu je samozřejmě jeho plány kazit. Tohle umožňuje i různé styly hry – třeba s různě starými dětmi můžu nenápadně jednoho maličko protěžovat a škodit tomu, kdo je na tom lépe. Hra určitě není triviální ani pro méně zkušené dospělé hráče (a je pravda, že tam se bude rozhodně hrát víc “na nože”).
Ohledně věku hráčů – hra je oficiálně od 8 let. U zkušených hráčů bych řekla tak o rok dva dřív. Dvojkovi je 5 a půl, předškolák. Hru zvládá hrát, ale v taktice je vidět, že ještě nepostřehne všechny detaily a je třeba mu občas trochu pomoci.
Co ještě dodám je počet hráčů. Hra je oficiálně od dvou hráčů, ale ve dvou je v ní prostě málo interakce. V My Little Scythe platí čím víc tím líp – už ve třech je hra pěkně hratelná, ale ve vyšším počtu hráčů jen kvete. Je tedy super i pro velké herní rodiny či pro přizvání kamarádů a prarodičů – pojme totiž až 6 hráčů. Hra obsahuje i pravidla pro automatického hráče, který vám umožní hrát jen v jednom, ale to jsme – popravdě – nezkoušeli.
Hra je jako bonus krásná – už sama barevnost herní plochy, diamanty, jablíčka. Jako bonus obří (fakt obří) figurky. Cena kolem 1000 korun se může zdát dost – ale popravdě za to dostanete tak plnou krabici, jak málokdy, a už první potěžkání a zahrání vás přesvědčí, že to za to stojí.

Závěrem – My Little Scythe uvede vaše děti do světa velkých komplexních her. Her, kde máte možnost ovlivnit každý jednotlivý krok, každý krok má dopad. Her, u kterých musíte myslet, a kde vás správná taktika a odhad protivníka dovede k cíli. A to je určitě cesta správným směrem!

Plus ještě dodáme - v recenzi je focena anglická verze hry, česká je stejná, jen je prostě česky :)



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře