Tajná výprava čaroděju (MindOk)

Počet hráčů: 2-6
Věk: podle krabice od 6 let, zvládnou i mladší, navíc je hra kooperativní, takže klidně čtyřleťáci s rodiči či staršími sourozenci)
Doba hry: 20 minut
Cena: od 530 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedl MindOk

Partička malých čarodějných učňů se ztratila v lese a už se smráká. Dokážete je společně dostat do školy dřív, než je dožene duch Bludovít?

Jak se to hraje
Tajná výprava čarodějů je kooperativní hra, hrají tedy všichni hráči spolu, radí si a snaží se společně utéct Bludovítovi. Pohyb čarodějů zajišťuje odhalování svítích bludíků – žetonů kolem herního pole. Každý hráč tak na začátku svého tahu hodí 3 kostkami a snaží se objevit hozené tři bludíky. Pokud se s první trefí pokračuje k druhému, v případě správného druhého i k třetímu. Podle počtu správně objevených bludíků pak postoupí o stejný počet polí. Na začátku jsou samozřejmě znalosti hráčů dost omezené – každý se podívá jen na jeden žeton.
Postupně ale objevují další, takže (zvlášť při zapojení paměti všech) už jsou schopni se většinou pohnout i o 3 pole v jednom tahu. Na kostkách může padnout i lektvar- ten vám dává automatickou možnost se posunout – nebo Bludovít – ten posune Bludovíta. Navíc i mezi žetony se skrývají dva, které pomáhají duchovi. V neposlední řadě máte k dispozici nějaké žetony pro posun opozdilců a také pro přehození kostek, které vám pomohou udělat hru ne až tak těžkou. Na začátku hry mají před Bludovítem čarodějové malý náskok a ten se pohybuje pomalu, avšak s postupem hry se jeho rychlost zvyšuje (čarodějové však zároveň mají větší přehled, kde který svítící bludík je).

Jak se nám to hraje
Kooperativní paměťové hry jsou báječné. Jde totiž o to, že opravdu musíte spolupracovat. Žetonů je ve hře 24 a popravdě – běžný hráč si to nezapamatuje, obzvlášť když je otáčí postupně. Proto velmi často spoléháme na vědomosti ostatních, každý si pamatuje něco, případně diskutujeme, kde asi tak ten netopýr mohl být, tady ne. Tamhle to hlavně neotáčej, tam je Bludovít. Díky kostkám není hra úplně předvídatelná a i hráčům s fakt dobrou pamětí může zatopit (obzvlášť pokud Bludovít párkrát poskočí hned na začátku a tím zrychlí dříve, než si uděláte pořádný náskok).
Hra je navíc hratelná i pro samotné děti (tak 5+), dospěláka už po první partii nepotřebují (a přiznejme si to – paměť mají děti lepší než rodiče).
V neposlední řadě vyzdvihnu i provedení – žetony jsou tematické a opravdu ve vás vyvolávají pocit, že jste v temném lese a potřebujete rychle doběhnout domů

Pokud hledáte první kooperativní hru, kde nebudete soupeřit, ale spolupracovat, a máte doma předškoláky nebo mladší školáky je Tajná výprava čarodějů hra přesně pro vás.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře