Krabčáci (Mindok)

Krabčáci

Počet hráčů: 2-5
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou mladší (je nutné počítat do 9 a poznat číslice, takže předškoláci)
Doba hry: 20 minut
Cena: od 310 Kč
Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedl MindOk

Je podzim, vlaštovky se sesednout na dráty a hromadně odletí do teplých krajin. Tak trochu jako krabčáci – malá ptačí karetka od Mindoku

počáteční stav
Jak se to hraje
V krabičce Krabčáků najdete obrovský balík ptačích karet. Ty je nutné pořádně promíchat (opravdu pořádně). Na stůl pak nachystáte 4 dráty – na každém drátě budou sedět tři různí ptáci krabčáci. Každý hráč dostane do ruky 8 karet a jasný cíl – vystavět svou ptačí sbírku. Aby mohl přidat daný druh krabčáka do sbírky potřebuje si v ruce shromáždit hejno – velikost hejna je různá dle druhu krabčáka. Velikosti hejn jsou navíc dvě – máte-li malé hejno, získáte do sbírky jednoho ptáčka toho druhu. Ovšem povede-li se vám nalákat hejno velké, do sbírky si přidáte hned dva ptáčky daného druhu. Velikosti hejn  přímo souvisí s počty karet v balíku. Vaším cílem je pak získat buď 7 různých krabčáků (ve hře jich je 8 druhů), nebo po 3 krabčácích od 2 druhů.
karty v ruce
Pokaždé když přijdete na tah musíte vyložit z ruky jeden druh krabčáků – to znamená všechny karty stejného druhu, co máte v ruce. Ty přiložíte na jeden ze čtyř drátů na stole. Pokud je na stejném drátě ten samý krabčák (takže on spolu s vaším/vašimi vyloženými obklíčí jiný druh krabčáka) berete si tyto obklíčené karty do ruky (ať je jedna, nebo jich tam sedí už 10). Pokud na stejném drátě není stejný druh krabčáka (a tudíž nikdo nikoho neobklíčí) můžete si vzít 2 karty z dobíracího balíku (ale nemusíte, pokud se vám to nehodí). Než pustíte na tah dalšího hráče můžete ještě vyložit hejno (tzn odhodit všechny karty daného druhu na
už se to na drátech hromadí
odhazovací balíček a podle velikosti hejna si přidat 1 nebo 2 karty do sbírky). Ze začátku jsou ptáci na drátech tak trochu každý pes jiná ves. Ale s postupující hrou se shlukují do větších a větších skupin. V jednu chvíli pak logicky dojde k tomu, že si do ruky vezmete hejno, to vyložíte a nic vám nezbude. To ovšem není konec hry – jen to donutí ostatní hráče taky odhodit co mají v ruce a všichni si doberete 8 nových karet (karty na stole však zůstávají). Tento mechanismus vás tak velmi nutí sledovat, co asi mohou mít v ruce protihráči a jestli je ještě rozumné čekat na velké hejno, nebo radši hned vyložit malé.

Jak se nám to hraje
vítězná sada - papoušci a kachny po třech kusech
Krabčáci pro mě překvapivě nezaujali tolik jedničku (8), ale daleko víc baví dvojku (5,5, předškolák). Počítání se očividně stává hitem a vymýšlení strategií koho kým obklíčit ho baví. Mě na hře baví možnost promýšlet krok dva dopředu, ale nebýt si úplně jistý tím, že mi protihráč můj plán nepřekazí. Tím, že musíte z ruky dát vždycky všechny karty stejného druhu musíte dost zvažovat, jestli když už vám do hejna chybí jen jeden či dva je to dobrý krok. Jestli se nepokusit spíš ulovit toho jednoho dva. Zároveň někdy potřebujete získat daný konkrétní druh proto, abyste se dostali k tomu, co vlastně chcete (např. chci tukany, ale na obklíčení potřebuju papouška, takže musím jít po papouškovi). Baví mě i krabicové ilustrace a to, že karty všech krabčáků jednoho druhu nejsou úplně stejné.

Krabčáci jsou za mě super malá karetka, rychle ji vysvětlíte, nezabere spoustu času. Zvládnou ji už předškoláci (je nutné počítat do 9), ale nudit se u ní rozhodně nebudou ani dospělí.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/deskovkyprotribraty , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře