Zasni se (ADC Blackfire)

Zasni se

Počet hráčů: 2-8, ale může i víc
Věk: podle krabice od 7 let, zvládnou s rodiči mladší, jakmile dokážou něco vyprávět
Doba hry: 5 minut
Cena: od 400 Kč
Příprava: 1 minuta
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Stává se vám, že se vám v noci zdá úplně divnej sen? A ráno si ho horko těžko vybavujete? Tak přesně o tom je Zasni se.

Jak se to hraje
Zasni se je kooperativní hra, v jejíž první části budete s ostatními hráči vyprávět příběh. Každý dostane do ruky tři karty s obrázky, otočí se přesýpací hodiny a začíná se vyprávět. Nehledě na pořadí hráčů můžete položit na hromádku uprostřed stolu kartu a obrázek na ní zakomponovat do příběhu.
Kdysi dávno, za devatero horami a devatero řekami, žila jedna stará čarodějnice. Ke snídani si vždycky dala hamburger, zapila to limonádou a vyrazila na skateboardu na výlet.
Fantazii se opravdu meze nekladou, karty v ruce si doplňujete, můžete vyprávět na přeskáčku s ostatními hráči. Jakmile vyprší časový limit, přesypou se přesýpací hodiny, nastává druhá fáze hry. Balíček se otočí, spáč se probouzí a je na vás, abyste dokázali celý jeho nesmyslný sen rekonstruovat. Tentokrát už nemáte časový limit, ale musíte se na tahu pravidelně střídat. Každý hráč řekne kousek příběhu a otočí příslušnou kartu. Pokud se trefil získává za ni 2 body, pokud potřeboval poradit od ostatních 1 bod. Pokud je úplně mimo či přeskočil část děje dostává mínus dva body. Nakonec si všechny body sečtete a zjistíte jak jste na tom. My hráli poměrně dlouho tak, že jsme i na vyprávění příběhu používali časomíru (špatně jsme si přečetli pravidla). Hra je díky tomu náročnější, ale kratší. Určitě je to možnost jak se netrápit příliš dlouho, pokud jste si příběh nezapamatovali.Můžete si zaznamenávat osobní rekordy, sledovat, jak se zlepšujete. Můžete uspořádat turnaj.

Jak se nám to hraje
Zasni se byla v prvních dnech velká euforie. Jedna partie se vejde do 10ti minut a hráli jsme snad desetkrát každý den. První partie probíhaly tak, že se všichni snažili odvyprávět co nejdelší příběh. Všichni chrlili myšlenku za myšlenkou, větu na větou. Postupně nám došlo, že tohle ale není cesta k nejlepšímu skóre. Na to si musíte příběh pamatovat, takže musíte přemýšlet nad tím, aby byl logický, něčím vtipný a zpětně se vám vybavil. S dalšími koly pak tedy přemýšlíte, jak udělat příběh tak poutavý, aby vám utkvěl v paměti.
Původní euforie u nás opadla (popravdě na vyprávěcí hry úplně nejsme, třeba Story cubes jsme poslali dál), nicméně si myslím, že pokud Zasni se nepotřebujete do rodiny, potřebuje ho každá zájmová skupina. V oddíle, v družině, mezi předškoláky ve školce je to super věc. Hra sama o sobě se nemusí vysvětlovat, zvládnou ji i úplní nehráči, trénuje fantazii, vyjadřování, krátkodobou paměť. K tomu to rozvíjí tak, že to děti neskutečně baví. A to nezmiňuji další možnosti, jak kartičky použít. 
Takže tak nějak čekám, že jako spousta jiných menších her u nás Zasni se ještě chvíli pobude a pak se tiše přesune do školní družiny, kde ji jednička vysvětlí spolužákům a budou snít spolu.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře