Gizmos (ADC Blackfire)

Gizmos

Počet hráčů: 2-4

Věk: podle krabice od 14 let, zvládnou určitě mladší - 10+ určitě, u mladších podle zkušeností a logického myšlení (hrát můžou určitě, je otázka jak moc dotáhnou taktiku)
Doba hry: 30-40 minut
Cena: od 660 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Gizmos. Prý to znamená něco jako bazmek. Takže udělátko (holčičí řečí).

Gizmos je hra, ve které stavíte stroje. Na začátku máte – jak jinak – psací stůl. Ten dostanete zadarmo, možná proto, že je to stolní hra. K dispozici máte zásobník energií – kuliček. Ty jsou ve hře ve čtyřech barvách (jde o čtyři typy energie). Na začátku hry také nachystáte trh s vynálezy, ty jsou tří různých obtížností a zároveň výtěžností – logicky čím složitejší je vynález sestrojit, tím větší benefity vám dává. V každém kole pak máte na výběr z několika akcí – můžete si vzít energii (kuličku), můžete si uložit vynález z trhu do své zásoby (aby vám ho někdo nevzal), můžete vynález z trhu/zásoby vybudovat, můžete prohledat balíček vynálezů a vybrat si, co se vám zrovna hodí. V čem je finta je to, že vynálezy na sebe navazují, vytvářejí komba, řetězce.
Pokud stavíte vynález, spustí se vám všechny již postavené vynálezy v sekci stavba a ty vám přinesou další věci. Mužou vám dovolit vzít si další kuličku. Můžou vám dovolit postavit další vynález, uložit si ho, můžou vám přinést vítězné body (o ty samozřejmě jde). Pokud si berete kuličku (energii) a máte postavený vynález můžete si k ní vylosovat další kuličku, můžete díky "konvektorům" při stavbě jednu energii proměnit na dvě, můžete změnit její barvu. Efekty se vrství – takže pokud váš stroj funguje efektivně, může vám postavení vynálezu (za který zaplatíte energií), přinést další energii, ale zároveň vítězné body, či třeba možnost uložit si další vynález.


Jde tedy o to si budovat vynálezy tak, abyste si tvořili komba. Ideální stroj potom funguje tak, že napájí sám sebe, vložená energie se vám vrátí a zároveň ze stroje vypadnou vítězné body. Když se zadaří je to fakt super pocit – protože na konci tahu máte prostě všeho víc, než na začátku. Hra končí ve chvíli, kdy má někdo před sebou 16 vynálezů a nebo 4 vynálezy třetí kategorie, vyhrává ten kdo získal nejvíc vítězných bodů (ať už těch, které vyrobil stroj, nebo těch za postavení jeho částí)


Hra má neskutečný spád, hráči se rychle střídají a celou partii zvládnete cca za 40 minut (pokud vyhodíte hráče stylu analýz paralýz, případně jim dáte časový limit). Energie ve formě kuliček je krásný herní prvek, pořadač přídá hodně na napětí, hlavně když vidíte, že hned další kulička by se vám vážně hodila, ale vyjde na někoho jiného. (pořadače se nebojte, hra má promyšlený insert, takže pořadač tam krásně zapadne a hru sbalíte do batohu či na víkend s kamarády jedna dvě). Já mám hodně ráda hry, u kterých můžete mít jasnou strategii, můžete jí jít naproti, ale nikdy nemůžete přesně vědět jak to bude, je tam sice předvídatelný, ale pořád prvek náhody.
Každá hra je jiná (i proto, že balík karet úrovně tři není nikdy stejný),  ostatních karet je dostatečné množství na to, aby každá hra měla jiný spád. Někdy od začátku jsou na stole vynálezy množící kuličky, někdy spíš karty, které přinášejí vítězné body, strategii tedy musíte v každé hře přizpůsobit nabídce. Čemu pořád nerozumím je označení na krabici pro hráče 14+. Hra je určitě hratelná s dětmi od cca 10ti let, zkušení hráči zvládnou nejspíš I dřív (na kartách není text a principy jsou jasné). Jednička hru po několika partiích, které sledoval, pochopil a tatínka porazí (je mu sedm. Mě neporazí. Mě v tomhle neporazí nikdo!)

Takže – Gizmos je supr. Hodně mě překvapil. V obchodě bych po něm vlastně asi nesáhla, ale pokud si to zkusíte, už nemůžete jinak. Je to návykový!

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře

  1. Většina takovýhle deskovek s malými částmi má věk 14+, aby nebyly označeny jako hračky v Americe a musely by splňovat další požadavky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat