Ticket to ride Junior (ADC Blackfire)


Ticket to ride Junior

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 6 let
Doba hry: 20-40 minut
Cena: od 740 Kč
Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Ačkoliv mám 3 malé děti nemám moc v oblibě Junior verze her. U Ticket to ride jsem hodně řešila, zda pořídit dospělou verzi nebo dětskou. Rozhodla jsem se pro dětskou, a rozhodnutí se ukázalo jako správné.

Ticket to ride je hra s (nejen pro děti) ideálním tématem. Pro jednou jsme odložili všechny rytíře, čaroděje, zombíky a piráty. Protože vlaky, to je krásné téma, které baví všechny (hůůů, ano, máme doma batole, hůůůů).

V Ticket to ride jde o stavění železničních tratí. V Junior verzi máte k dispozici mapu s Evropy s největšími městy, každé je znázorněno nejen nápisem, ale i nějakou významnou stavbou či pamětihodností. Každý hráč pak dostane na začátku hry 2 jízdenky – úkoly, které má splnit – a pro začátek 4 karty vlaků. Pravidla jsou krásně jednoduchá a krátká. Pokud přijde hráč na tah má dvě možnosti – může vyložit karty vlaků z ruky. Ty vykládá vždy tak, aby spojil dvě města na mapě, barva karet vlaků musí odpovídat barvě trati. Pokud se mu to povede umístí na tuto trať své plastové vagónky a trať mu patří. Jeho cílem je samozřejmě splnit jízdenky, které dostal na začátku hry. 


Splněnou jízdenku hráč vyloží před sebe a získá jízdenku novou. Postavená trať zůstává na mapě a je možné ji využít pro plnění dalších jízdenek a budovat si tak svoji celoevropskou síť. Druhou možností je dobrat si do ruky dvě karty vlaků. Vítězem se stává ten, kdo jako první splní šest jízdenek.

Podle krabice je hra určena pro hráče od šesti let. O moc dřív bych ji dětem nenabízela. Pro mladší hráče má to úskalí, že je poměrně nevýhodné hrát s otevřenými kartami. Jedna z taktik ve hře je, že odhadujeme odkud kam jede soupeř, může se nám dařit jeho plány blokovat či on může blokovat nás. S otevřenými kartami je ale jasné, kdo jak a kam, a hra v tomto ztrácí své kouzlo. Proto určitě není vhodná pro úplně malé děti, i pokud hrají s rodičem proti sourozenci bude protivník slyšet o čem se bavíte, a to hru ochudí. Dvojka ji začal hrát v 4,5 letech (ale je velmi zkušený hráč) a poměrně dlouho mu trvalo, než mu došlo, jak na to.

Oproti dospělé verzi má pro předškoláky a mladší školní děti spoustu výhod. Není potřeba umět číst, jak mapa, tak jízdenky mají na sobě obrázky (ale zároveň I nápisy, takže začínající čtenáři zkouší číst). Super je i herní doba, která je mezi 20 a 40 minutami. Hra přitom zachovává princip dospělácké verze a věřím, že nejen pro naše děti bude krokem k jejímu hladkému zvládnutí někdy v budoucnu. Hra je sama o sobě zábavná, dává různé možnosti taktiky, nutí vás promýšlet několik tahů dopředu a hodnotit, která z tratí pro vás bude nejvýhodnější.

Takže za nás Ticket to ride Junior rozhodně doporučíme, super zábava, krásné provedení, a ještě jsme si potrénovali zeměpis.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře