Farao (Dino)

Farao

Počet hráčů: 2-6
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou i mladší
Doba hry: 20-40 minut


Cena: od 450 Kč
Příprava: 5-10 minut
Originální česká hra, vydalo Dino Toys
  
Farao je další z českých her, která se dostala na trh a která určitě stojí za pozornost.
Pokud Farao otevřete, první co vás překvapí je, že ve velké krabici je toho opravdu spousta. Máte základní hrací plán, zmenšovací destičky pro malou pyramidu, nespočet žetonků, dílky pyramidy. Pro každého hráče pak desku archeologa a tři figurky. Samozřejmě pravidla a dvě přehledové kartičky (jedna česky a jedna slovensky).

Příprava. Nelekněte se. Při první hře se zdá, že je toho na chystání fakt moc. To dáte. Začněte (pro prvních několik her) určitě malou pyramidou, ta má 7x7 polí. Nachystáte herní desku, doprostřed umístíte zavřenou kobku s mumií a kolem zakrytě náhodně rozložíte políčka pyramidy. Nachystáte žetony předmětů (do malé pyramidy stačí žluté), každému hráči dáte desku a tři figurky. 
Pak už se nejodvážnější z archeologů vrhne do hlubin – hodí kostkou a zjistí, kolik polí může postupně projít. V každém kroku vaše figurka odkryje jedno pole (natočení je na hráči) a zjistí, co na něm je. Snahou je získat 5 různých egyptských pergamenů, pokud se vám to podaří a podaří se vám dojít k kobce s mumií, získáte nehynoucí čest a slávu (vyhrajete).
 
V pyramidě samozřejmě číhá spousta nástrah - můžete narazit na pole, která vašeho archeologa zabijí (o figurku nepřijdete, jen musíte vyrazit znovu). pole, přes která nemůžete projít nebo musíte počkat na další tah. Slepé chodby. V pyramidě ale také získáte různé předměty - ty mají vždy dvě funkce. Jedna z nich je obranná - ochrání vás před nástrahou a předmět na ni můžete využít vždy, nespotřebováváte ho. Druhá funkce vyžaduje spotřebování předmětu (musíte ho vrátit zpátky do zásoby), ale vždy poskytne značnou výhodu - můžete třeba změnit číslo na kostce či pootočit dílek, na kterém právě stojíte. Každý předmět můžete v danou chvíli vlastnit jen jednou, ale není problém ho znovu získat (získáte ho vždy, když projdete přes daný symbol v pyramidě).
Hra nabízí i zajímavou možnost interakce mezi hráči - pokud se vám podaří skončit na stejném políčku jako protihráč sebrete mu jeden předmět, který ještě nemáte, a zraníte ho - daná figurka zmizí z pyramidy. Není možné krást pergameny (to je to, o co jde), takže tohle škodění není smrtelné.
Přiznám se, že při přípravě první hry mi šla hlava kolem. Předmětů a možností je fakt dost. Ale stačí je prostě poznávat postupně, vždycky když se některý z nich objeví. V druhé hře už budete vědět co a jak a při třetí už i kluci přesně věděli, co se hodí a co je potřeba.
Hra je velmi dynamická a herně je to prostě skvělá dobrodružná rodinná hra. V první fázi hlavně objevujete a vlastně nevíte, na co narazíte. To napětí při otočení každé kartičky! Přístup k objeveným částem ale mají všichni hráči, takže se nestane, že by jeden měl již 4 pergameny a jiný hráč pořád bloudil bez ničeho. Čím více polí je odkrytých, tím více máte předmětů a možností, jak taktizovat. Každý hráč má k dispozici 3 figurky, může tak jednou zastavit a jinou figurkou dojít pro potřebný předmět. Můžete pootočit kartičku, tím si buď pomoci, nebo zaškodit protihráči. Můžete vymýšlet i odvážné kombinace - jednou figurkou získat předmět, který vám pomůže druhé figurce projít kolem smrtící pasti. Můžete nechat jednu z figurek číhat u kobky a doufat, že ostatními získáte pergameny. Můžete jít sbírat pergameny objevené ostatními, nebo odvážně objevovat další zákoutí.
Hra není čistě konfliktní, prvek okrádání jiných postav jednak není častý, a zároveň si okradený může většinou předmět hned zas opatřit. Může to zaškodit, ale ne nijak tragicky.


Jakmile si malou pyramidu ohrajete můžete se vrhnout do velké - přidává další předměty, další pasti, další možnosti taktiky. Mírně prodlouží dobu hry, ale tím, že i v tuto chvíli stále potřebujete jen 5 pergamenů, není délka dvojnásobná. Do hry se dostává další škála možností, třeba truhla, ve které je od každého předmětu jen jeden kus (a to se pak, panečku, hodí někomu tu čutoru sebrat).

Ve hře je samozřejmě hodně náhody - jednak hody kostkou, které určují o kolik polí se pohnete, zároveň i náhodné rozložení políček. Není to tedy hra pro náročné hráče. Ale pokud máte doma jedno, dvě, tři, čtyři děti, které mají rády napětí a dobrodružství, báječně se pobavíte. Po dohrání partie budete hned mít chuť na druhou a třetí. Je to přesně ta hra, která rozjitří představivost, v jednu chvíli budete jásat a hned poté vás uštkne had. Navíc náhoda vás ve hře nezařezává, vždycky máte možnost použít i předměty, které objevili ostatní.

Ještě určitě něco k provedení - hodně jsem se bála otáčení dílků, přeci jen motorika našich dětí (7 a 4,5) není ještě dokonalá. Hrací deska má ale rámeček, dílky mají usekané rohy, takže i čtyřleťák zvládá úplně v pohodě, vlastně lépe než různé stavěcí hry typu Carcassone, kdy se to pořád někam posouvá a boří. Hra má i pár drobných nedostatků - asi největším jsou jen 2 přehledové karty, na kterých je navíc dost textu, to by šlo z mého pohledu řešit prostě lépe a v počtu dostatečném pro všechny hráče. Na spoustu žetonů není žádný organizér (jasný, koupíme v Bauhausu, protože třídit před každou hrou je mor). Označení dílků pro malou a velkou pyramidu je fakt nenápadné, skoro na lupu (a my tedy zatím třídíme často a hrajeme velikost pyramidy podle nálady). Figurky archeologů jsou sice krásné, ale když stojí v pyramidě kryjí předmět na políčku, takže by líp možná posloužili obyč panáčci z člověče. To všechno jsou ale vlastně kosmetické detaily, které vnímáme prostě proto, že jsem nároční hráči. 

Takže si to shrňme. FARAO JE SUPER. Pro mě je to v tuhle chvíli číslo jedna, hratelné s oběma klukama. Baví čtyřleťáka a bude bavit i puberťáky, kteří na to zas půjdou trošku jinak (a je jasné, že se budou snažit víc škodit). Hra neobsahuje text, efekt předmětů je dětem jasný, hra je napínavá, není hloupá, dává možnosti taktiky, napětí až do poslední chvíle. Protože i předposlední kartička vás může vrátit mimo pyramidu a soupeři budou mít šanci, do posledního hodu kostkou nevíte, zda to budete opravdu vy, kdo mumii objeví.
Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D


Komentáře

  1. Tak to bola naozaj rozsiahla recenzia. My sme hralu zatial len dospeli, nas 3r sa totiz vsetko hrave hrat s nami a casto to posobi kontraproduktivne, takze 5r pri nom nema sancu na kludnu hru niecoho narocnejsieho.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat