Bzzz (Milla Minis)

Bzzz

Počet hráčů: 2-4 hráči
Věk: od 2 let, pro volnou hru využijí i mladší
Cena: 499 Kč
Příprava: 1 minuta
Doba hry: 5 minut 
Ryze česká hra, vydalo Milla Minis

Schválně, co jste s vašimi ratolestmi začali hrát jako první? Nebo vás ta První hra teprve čeká? Bzzz je jednou z možností po čem sáhnout.

Bzzz je paměťovka, krabice říká 2+, ale prvky ze hry určitě ocení už i mladší děti. A můžou, protože hra je vyrobena ze speciálně upravené lehčené pěny, která má certifikaci již od narození.

Pokud si Bzzz pořídíte první co vás příjemně překvapí je, že je krabice (rozuměj tubus) plná. To u her nebývá zvykem, tady by se do tubusu nevešlo už ani o žeton víc. V tubusu naleznete 20 žetonů ve čtyřech základních barvách s obrázky a také další 4 trojdílné žetony na složitější variantu hry.

Hra se dá hrát v několika alternativách - popíšu nejprve tu základní. Hráči si rovnoměrně rozdělí všech 20 žetonů, postupně je pokládají skrytě na hrací plochu a říkají co pokládají. Jakmile jsou všechny žetony položeny plynule hráči navážou v jejich sbírání - a tady už jde o body. Pokud paměť zafungovala seberete bonbón za 2 body či kytičku za 1 bod. Pokud jste na tom hůře natrefíte na louku (nic neznamená, jen ji vrátíte zpět), na pavučinu (tu si před sebou musíte jedno kolo nechat, takže vás zdrží) nebo dokonce pavouka - v tom případě ze hry hned vypadáváte.
Když jsem si četla pravidla základní verze říkala jsem si - nebude to nuda? Vždyť budu dopředu vědět kde co je? Fakt nebude. Žetony přibývají na stůl postupně a tudíž matou, navíc pavučiny se přemísťují (můžete ji vrátit jinam než odkud jste ji vzali), takže hra rozhodně není triviální a zapotí se i ti co mají natrénováno z pexesa. Narozdíl od něj je hra kratší, můžete hrát na více kol nebo ji využít jako výplňovku mezi složitějšími kusy.


Sama pravidla pak nabízí několik alternativ hry - pro nejmenší hráče vyřadíte pavouka a klidně i pavučiny, můžete hrát kooperačně (tzn. jde o to posbírat vše s co nejméně chybami), kartičky můžete použít i pro mini pexeso (hrát na dvojice bonbóny, květiny, louky, pavučiny). Pro starší hráče pak můžete hrát blafovací verzi - při pokládání žetonů můžete blafovat a snažit se odhalit zda spoluhráč říká pravdu či ne (hraje se o ony trojdílné žetonky, každý dílek vám na konci přinese další jeden bod). Samotné nacvičené blafování pak využijete u spousty složitějších her, kde dítko nemá hned na začátku vykecat co je jeho cílem.

Za zmínku stojí určitě i použitý materiál. Nejen že je (jak už bylo zmíněno) zdravotně nezávadný a můžou ho tak ocucávat i mladší sourozenci, kladů má víc. Je možné ho prát v pračce na 40 stupňů (vyzkoušeno, přežil bez ztráty kytičky). Hru je tudíž možno hrát vlastně kdekoliv - nemusíte se bát ji vzít do parku, dát ji dětem na zahradu, žetony nenasáknou vodu, takže je možné je hodit do vany či lovit v bazénu. Nejmladší bratr provedl celkem důkladnou zkoušku svými dvěma zuby - otisky je možné vyrobit, ale ukousnout kus žetonu se nepovedlo. Nicméně pozor na trojdílné žetonky - nejmenší dílek je možné nacpat batoleti do pusy, takže ty to chce hlídat. I díky tomuto vlastně nepořídíte jen deskovku, ale i hračku, výukovou pomůcku na barvy, stavění komínů, cest, základní počty, porovnávání. Prostě všechno co vás napadne kdekoliv vás napadne (jen teda pečení v troubě jsme nezkoušeli. Zatím)


Co mi na hře maličko vadí je bonbón. Nejsem nějaká eko-bio-matka. Ale oba starší kluci měli stádium co vidím to chci. V tu chvíli by Bzzz asi nebylo moc hratelné protože poslouchat půl dne Ci bonbon nechce nikdo. Chápu, že včela chce něco mlsat, ale mohla klidně mlsat kytičky a jahody. Nicméně jinak je grafika velmi povedená, kytičky jsou různé a i to bude možné využít u dalších her a činností (ať už třeba počítat okvětní lístky nebo hledat při bojovce v lese kytičku na žlutém žetonu)

Závěrem - princip Bzzz je za nás neokoukaný, krásně hratelný od dvou let, nebudou se mu bránit ani babičky, protože je snadný a hned ho pochopí. A prvky z hry využijete na milion dalších způsobů, které si děti samy vymyslí. I proto, že se jim hru nebudete muset bát půjčit na volné hraní.

Krátké video skoro celé hry najdete tady https://youtu.be/6m4dPql6Bs8 (omlouváme se za trojku, který to tentokrát dost narušoval)

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře