Na čem doma hrát a nehrát

Hrajete deskové hry? 

A na čem hrajete? Zkusím shrnout, jak se naše deskoherní plochy vyvíjely.

Na stole jen tak


Ano, to je první, co člověka napadne. Navíc je to pro stolní/deskové hry docela typické. Výhodou hraní na stole je to, že stůl má doma téměř každý, není třeba žádná další investice.

Na druhou stranu velmi záhy se dá zjistit, že hraní na stole má několik nevýhod - především, pro větší hry, zjistíte, že nemáte kam umístit občerstvení. Misky s brambůrkami a skleničky s pitím hned vedle drahé hry nejsou úplně ono. My tedy zároveň se stolem využíváme konferenční stolek, který šoupneme poblíž, a umístíme na něj právě občerstvení.

Mnohé debaty se můžou vést ohledně velikosti stolu - na většinu deskovek v klidu srovnáte na klasický jídelní stůl pro 4 osoby. Pokud to ale s hraním myslíte vážně, dříve nebo později se dopracujete třeba k rozměru 90x200, kam se prostě vejde cokoliv.

Pro menší prostory jsme pak - v dobách studentských - používali vychytávku více malých stolků. Během běžného provozu je máte naštosované někde v koutě, na hraní z nich uděláte obří plochu.

Při hraní na desce stolu časem dospějete k jedné věci, která vás začne iritovat - a to především u karetních her. Karty totiž nejdou ze stolu lehce zvedat bez mírného zalomení. Takže nastane otázka Co na stůl.

Na stole s dekou


Ano, první rychlé a levné řešení pokud vám vadí zvedání karet a komponent. Nějakou deku má doma každý, kdo nemá koupí za stovku leckde. Na zvedání karet a komponent či neposouvání dílků po hladké ploše stolu to rozhodně pomůže a zlepší váš herní zážitek (případě při hraní Karaku s dětmi nebudete mít tik hned).

Na druhou stranu se deka shrnuje, pořád se někde šoupe. Osobám s OCD (obsedantně-kompulzivní porucha) rozhodně nedoporučím deku z mikroplyše.

Na stole na herní podložce


Dříve nebo později to na vás přijde a dospějete k názoru, že potřebujete silikovonou deskoherní podložku. Jde vlastně o obří silikonový ubrus. Z jedné strany má neklouzavou plochu, z druhé si vyberete potisk podle svého gusta. Vrchní strana je maličko měkká, takže karty a jiné komponenty lehce zvednete, a navíc neklouže. Navíc podložka tlumí i padání kostek, které vám může na holé dřevené desce vadit.


Velké debaty jsme vedli o velikosti podložky a nakonec pořídili dvě - jednu obří na celý velký stůl, druhou půlstolovou. Popravdě tu menší využíváme více, čistě proto, že na druhé půlce stolu u nás většinou někdo svačí nebo maluje vodovkami, a většina her se nám na menší rozměr (90x90) v pohodě vejde. Co je důležité řešit je i
přesah podložky přes boky stolu
. Naše větší visí přes jako obrus (na každé straně cca 10 cm) a přijde mi to praktičtější - podložku to pěkně stabilizuje a nedochází k jejímu posouvání. Menší podložka přesahuje přes kraj stolu cca 1-2 cm a to není úplně šťastné - jednak dochází k jejímu nechtěnému posunutí, jednak okraj svádí především děti k tomu si s ním hrát. Bohužel na několika místech se jim po cca půl roce povedlo vrchní vrstvu odpojit od té spodní, snad se podložka nebude dloubat dál. Podložku by samozřejmě neměl být problém zastřihnout do požadovaného tvaru, jen jsme se k tomu ještě neodhodlali.


My jsem si pořídili podložku od české firmy Gamemat.eu, ale na trhu jich samozřejmě naleznete více. Gamematku máme už téměř rok, používáme ji téměř denně a krom maličko roztřepených okrajů nenese žádné známky opotřebení, takže ji s klidný svědomím doporučím.

Na zemi


Pokud máte malé děti je možné, že velkou část her budete nakonec stejně hrát na koberci na zemi. Koberec má tu výhodu, že i z něj karty lehce zvednete, komponenty nekloužou. Děti navíc mají u hraní potřebu se různě povalovat, skákat a vůbec nesedět klidně. U hraní na zemi navíc nehrozí věčné padání komponent na zem, které nejednoho rodiče přivede k nepříčetnosti. Koberec je samozřejmě lepší jednobarevný, ale i na barevném to jde, jen prostě musíte po hře dobře zkontrolovat, že se některé komponenty neschovávají. 

Hraní na zemi bohužel není možné v rodinách, kde je zrovna batole - ale co vám budu povídat. A u delších her asi budou pomalu ale jistě trpět vaše záda...

Kde jinde?

Na posteli, ve vlaku, v hospodě, v bazénu, ve vaně, na pláži, na vandru... hrát se dá kdekoliv, stačí tomu přizpůsobit výběr hry

Co ještě?


Jednou z nedílných součástí dobrého herního koutku je osvětlení. To, že na hru pořádně vidíte, určitě váš herní zážitek zvedne. Takže pokud už máte vychytaný stůl a přijde vám, že na hry mžouráte, určitě stojí za to se zamyslet i nad tímto. My roky kombinovali různé stojací lampy a lampičky, zvažovali komplet přesekání elektriky a nakonec světlo nad náš herní stůl vyřešili přiznaným kabelem od hlavního světla a chytrými žárovkami, které svítí, jen když je třeba.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky, buď je přejděte, nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře