Labužníci (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-5


Věk: podle krabice od 8 let, ale s přehledem zvládnou cca šestiletí

Doba hry: 20-40 minut

Cena: od 880 Kč

Příprava: 3 minuty

Na český trh uvedl ADC Blackfire

Máte rádi smažák a svíčkovou? Nebo radši něco z Mexika či čínské kuchyně? Zkuste Labužníky!

Jak se to hraje


Labužníci jsou rodinná hra, kde se pořád něco děje. Vaším cílem je získat daný počet bodů rychleji než spoluhráči, a to tak, že lákáte labužníky na vaše chutná jídla. Každý hráč má mřížku 9 polí, kam může umísťovat svá jídla. Aktivní hráč vždy hodí kostkou a všichni hráči získají peníze a vítězné body z pole, které padlo. Aktivní hráč pak má možnost koupit si jedno jídlo z nabídky a to umístit na jedno ze svých devíti polí


Příště už pak získáváte výhody tohoto zakoupeného jídla. Jídla mají různé efekty - některá přináší rovnou peníze či vítězné body, některé umožní umístit vítězné body na některé pole a příště je sebrat, některé závisí na tom, jaké karty jsou v jejich okolí či jaké karty mají spoluhráči. Na kartách jídel jsou na jejich hranách i další hvězdičky - pokud se vám je umístění další karty povede spojit a poté dané číslo padne, získáte také další vítězné body. V neposlední řadě jsou ve hře ještě tři šéfkuchaři - ti vám umožní získat vítězné body za splnění předem daného úkolu - třeba zaplnění daných polí v mřížce. A posledním taktickým prvkem je možnost inzerovat v letáku - místo získání zdrojů z hozeného pole použijete žeton letáku a získáte zdroje ze všech sousedních polí.

Jak se nám to hraje


Tím, že získáváte zdroje i během tahů ostatních hráčů, jste ve hře pořád. Při každém hodu se vám hromadí jak finance, tak vítězné body, navíc si můžete body a peníze přidávat i na samotné stánky a doufat, že už brzy si tyto seberete. Pro děti je navíc lákavé téma jídel - oproti pravidlům kuchyně nelosujeme, ale každý si může jednu vybrat a losujeme až zbytek. Je pak jasné, že oblíbený smažák bude ve hře téměř pokaždé a bude o něj jako vždy rvačka.


Hra je napínavá a není v ní nouze o zvraty - kolikrát si řeknete jo, mám náskok, to už je v suchu. Ale pak protihráči dvakrát dobře padnou čísla, ve vhodnou chvíli využije leták a najednou vás přeskočí. I to, že jako první dosáhnete cílového počtu bodů vám nezaručuje, že vyhrajete - dohrává se kolo, takže vás protihráči můžu klidně předehnat (a to i pokud se už nedostanou na tah). Letáky jsou ve hře vůbec příjemná věc, protože vám umožňují ovlivnit to, co padlo na kostce - možná je trochu škoda, že jejich doplnění umožňuje jen jedna z kuchyní.

Každopádně Labužníci jsou hra s příjemným tématem (teda budete mít hlad), která odsýpá a tak akorát kombinuje náhodu a taktické rozhodování hráčů. Za mě ideální rodinná záležitost! 



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře