Odhodlaní: Normandie (MindOk)

Počet hráčů: 2


Věk: podle krabice od 10 let, zvládnou i mírně mladší

Doba hry: 30-60 minut

Cena: od 530 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh uvedl MindOk

Máte rádi historická témata? Tak co si zkusit Den D v krásné Normandii?

Jak se to hraje

Odhodlaní Normandie je hra, která vás přenese na začátek konce druhé světové války. Je to dvojkovka - jeden z hráčů hraje za Němce, druhý za spojence. Hra nabízí scénářů - v každém scénáři sestavíte unikátní herní plán (území), připravíte jednotky a každý hráčů má svůj cíl. Pro představu - spojenci mají za úkol dobýt daný bod, Němci jej mají ubránit - tzn zničit všechny průzkumníky nepřítele. Cíle se v jednotlivých scénářích mohou lišit. Na začátku hry má každý z hráčů v balíčku několik jednotek a další jako zálohy - ty si pak může do balíčku přidat. 

V jednotlivých kolech si doberete z balíčku 4 karty a ty zahrajete - máte tedy možnost provést akci na mapě s danou jednotkou, třeba ji přesunout, zaútočit, či přivolat posily (tzn. přidat si do svého aktivního balíčku karty ze záloh). Útok zohledňuje jednak vzdálenost nepřátelské jednotky na mapě a i její sílu - o konečném úspěchu pak rozhodne kostka (v praxi - pokud střílím na jednotku, co je daleko, tak tam sice dostřelím, ale na úspěch musím hodit vysoké číslo, takže není moc pravděpodobný). Pokud soupeřovu jednotku zasáhnete je nucen odložit jednu její kartu úplně ze hry - tzn. nejen, že již nebude moci jednotku aktivovat, ale postupně se vám podaří odstranit všechny její karty a jednotka zmizí z mapy

Jak se nám to hraje

Jednička (skoro 9) je velký historický fanda, takže různé válečné hry hrají s tatínkem hodně. Já na rovinu říkám, že to není můj oblíbený mechanismus ani téma, takže mě k tomu málokdy přemluví. Ale Odhodlaní mě překvapivě baví hodně. Mechanismus hry je zajímavý a hodně odpovídá tématu - postupně si přidáváte karty do balíku, ale musíte zohlednit jaký je váš cíl, které jednotky potřebujete prioritně. Zda potřebujete průzkumníky na objevení dalších oblastí, či spíše využijete minomet, který zpomalí postup nepřítele. Kostky samozřejmě můžou a nemusí hrát ve váš prospěch - vždy ale máte možnost vaše jednotky přesunout blíže nepříteli, či se schovat do nepřehledného terénu a snížit tak jeho šance na úspěch. Hra je tak příjemně strategická a nutí vás nejen tupě pálit do soupeřových jednotek, ale promyslet jaké jsou vaše cíle v dané partii a jak jich co nejefektivněji dosáhnout.

Jednička hru samozřejmě zvládl prakticky okamžitě, některé scénáře dává s přehledem, u některých trošičku vítězí jeho touha hlavně bojovat, místo bleskové války a obsazení cílů v co nejkratším čase (než se soupeř stihne rozkoukat).
Co se mi na hrách líbí čím dál tím víc jsou různé možnosti scénářů - nejen, že se hra tak rychle neohraje, ale především jsou scénáře postaveny tak, že postupně zapojujete další a další jednotky se složitějšími pravidly. Takže na vás hra nenahrne vše hned, ale další složitosti přidává až když už znáte základ.


Takže - ač mi tohle téma fakt není blízké (a na Normandii mě zajímají jen bagety a koupání), Odhodlaní - Normandie je super hra, pokud má váš partner nebo syn rád historii a její bojové stránky.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře