Big Monster (Board Bros)

 Počet hráčů: 2-6


Věk: podle krabice od 10 let, zvládnou i zkušení předškoláci

Doba hry: 30 minut
Cena: od 800 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedli Board Bros

Co takhle vyrazit na průzkum neznámé planety? Ale pozor, obývají ji Monstra. A na vás je, objevit jich za nejvíc bodů

Jak se to hraje

Big Monster je zvláštní tím, že má vlastně troje pravidla. Základem všech tří možností her je sbírání monster. Každý druh monster pak má vlastní způsob ohodnocení, podle kterých se boduje na konci kola (kola jsou ve hře dvě). K tomu jsou na hrací desce bonusové žetony, které získáte, pokud se vám podaří mít daný počet monster jednoho druhu jako prvnímu.
Základní mechanikou hry je draft - tzn. dostanete do ruky určitě počet kartiček monster, z nich si jednu vyberete a ostatní pošlete dál protihráčům.
A konkrétně tu tedy máme tři možnosti:
Hra ve 3-6 hráčích všichni proti všem. Hraje každý za sebe. Ve chvíli, kdy si vyberete svoji kartičku, předáte zbylé libovolnému protihráči, který kartičky ještě nedostal. Jakmile to provedou všichni, jde se znovu vybírat. Je tedy na vás, abyste rychle vyhodnotili, komu monstra, která máte v ruce, pomohou nejméně.

Hra ve 4 či 6 hráčích na týmy
. Hráči vytvoří dvojice, ve kterých hrají spolu, spolupracují - tzn. ne, že by každý tvořili svůj soubor monster, každý má svoji vlastní skupinku. Ale bonusové žetony získávají společně - počítají se monstra obou z nich. Draft navíc probíhá tak, že po vybrání své kartičky předáváte svůj sloupeček vámi zvolenému hráči - můžete jej tedy předat svému partnerovi (pokud vidíte, že v něm jsou kartičky, které se mu hodí). Případně můžete zablokovat soupeře - dát mu balíček, ve kterém pro něj není nic moc zajímavého, a tím znemožnit jeho spoluhráči dát mu svůj balíček.
Hra ve 2 hráčích je nejvíce odlišná. Draft je vlastně veřejný, na stole máte vždy dvě čtveřice monster. Z těch si jednu vyberete, z ní si vezmete dílek, spoluhráč také a zbylá dvě monstra se úplně odstraní ze hry. Je tedy možné kalkulovat s tím, který řádek zrovna chcete dát k dispozici a u kterého snesete, aby jej začal soupeř.
Konec hry je vždy stejný - po dvou kolech spočítáte body a vyhlásíte držitele titulu Big monster.

Jak se nám to hraje

Jelikož hru už máme nějaký ten pátek, stihli jsme vyzkoušet všechny tři verze. Všechny tři za nás zvládnou určitě i mladší než desetiletí hráči, i proto, že není potřeba číst. 
Hra ve dvou hráčích bude pro mladší hráče nejlepší na naučení se principu a toho, jak se která monstra bodují. Můžete na ní totiž ukazovat, proč hrajete a jak. Také jako v jediné verzi není na hráče kladen časový stres - můžete si dát s výběrem na čas, nic vás nehoní.
Hra všichni proti všem je pak podobně zábavná - řekla bych za mě klasická draftovačka. Draftovačky mám ráda i proto, že se pořád něco děje, nečekáte, až si spoluhráč rozmyslí, jestli chce zrovna to či ono, hrajete vlastně všichni pořád. V Big Monster navíc musíte vybrat kartičku celkem rychle - jen tak máte možnost ovlivnit, komu vaše zbylé kartičky předáte. Ve hře je i možnost postihu pro loudaly, tu jsme zatím nevyužili (ale pokud budete hrát s dospělými určitě to bude na místě).
Hra na týmy je největší zábava. Dává vám totiž možnost skvěle nahrávat vašemu protihráči. Vidíte, co sbírá, a jeho kartičky mu prostě a jednoduše přihrajete. Takže většinou dojdete k tomu, že každý sbírá něco, a podle toho hrajete. Zároveň se samozřejmě neperspektivní balíčky snažíte udat soupeřům.
Co se týká hratelnosti je super, že monstra jsou rozdělena to různých balíčků, tzn. do každé hry si můžete zvolit trochu jinou kombinaci. Nebudete si tedy jistí, kolik kterých dílků na vás ve hře ještě čeká.

Big Monster je za nás příjemná rodinná hra, při hře na týmy klidně řeknu skvělá, protože spolupráce s mámou proti bráchovi a tátovi, to je vždycky výzva :) 



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře