Popelka (Granna)

Počet hráčů: 1-4
Věk: podle krabice od 4 let, nejlehčí verzi zvládnou určitě už tříletí
Doba hry: 10 minut
Cena: od 270 Kč
Příprava: 1 minuta
Na český trh uvedla Granna, oficiální eshop www.kvalitnihracky.cz 

Popelka by ráda vyrazila na ples, ale něco jí chybí. Boty, šaty, kočár z dýně? Na vás bude jí pomoci, aby to stihla včas.

Jak se to hraje
Popelka je kooperativní hra, tzn. všichni hráči hrají spolu proti hře. Má celkem tři úrovně obtížnosti.
V nejnižší obtížnosti rozložíte 6 dvojic kartiček vybavení jako při pexesu, hodiny nastavíte na 12 a jdete na to. Každý z hráčů hodí kostkou a podle toho, co padne dělá svoji akci. Pokud padne kouzelná hůlka může otočit jednu z kartiček a ukázat ji všem. Padne-li kotlík tajně se podívá na jednu kartičku, ale nikomu neříká, co tam je. A padnou-li přesýpací hodiny jde se na věc - hráč se musí nejprve pokusit najít dvojici (ostatní můžou napovídat, pokud vědí druhý předmět k prvnímu otočenému) a poté musí posunout čas na hodinách o jednu hodinu vpřed.
Pokud hráči najdou všechno Popelčino vybavení dřív, než odbije 12, vyhráli.
V obtížnější variantě pak každý z hráčů dostane jeden speciální předmět, který mu může v hledání pomoci. Na druhou stranu mezi hledané předměty přibudou 4 kartičky, které k ničemu nepotřebujete a jen vás matou, hledání je tak obtížnější. V nejtěžší verzi pak máte dané pořadí předmětů, které musíte dodržet, tzn. rozhodně musí mít Popelka šaty a boty dřív, než si promění dýni v kočár.

Jak se nám to hraje
Popelka je hra přesně pro našeho nejmladšího - tříletého. Je zkušený hráč, Příšerky ze skříně už jsou na něj moc jednoduché, ale paměťový princip ho baví. 6 dvojic je něco, co v pohodě pojme, a navíc hra přináší další zábavné věci. Házení kostkou je totiž pro děti lákavé - velmi rychle pochopí, co který symbol znamená. Navíc při kotlíku se musí podívat na nějakou kartičku tajně a nesmí ji ukazovat ani říkat, co tam viděl. To je pro něj jednak nová výzva, zároveň ho to nutí si to opravdu pamatovat a nespoléhat se na spoluhráče. V neposlední řadě pak sice neví, co je na kartičce, kterou si prohlédl spoluhráč, ale velmi brzy mu došlo, že už není třeba se tam dívat, protože si to prohlídla máma a když to bude hledat, poradí mu to.
Velmi brzy - asi po 10 hrách - jsme přešli k vyšší obtížnosti - přidali jsme speciální schopnost a 4 kartičky, které nehledáme, jen překáží. Ty však zatím po prvním otočení dáváme pryč (takové domácí pravidlo pro snížení obtížnosti). Se staršími bratry jsme zkusili i nejtěžší obtížnost a tam už opravdu není prostor pro otáčení některých kartiček víckrát - musíte si vše pamatovat napoprvé a případně dobře spoluhráčům poradit.
Co bych vyzdvihla je provedení - obrázky se nám moc líbí a kartičky jsou z opravdu bytelného kartonu, takže vydrží si batolecí zacházení. Akorát Popelce se nechtělo moc stát, ale trocha lepidla to spravila. Téma je sice podle našich kluků trochu holčičí, ale hernímu potěšení to moc neubírá. A je pravda, že po všech pirátech a rytířích si herní trh nějakou pořádnou holčičí hru pro malé princezny zaslouží.

Popelku vřele doporučíme pro začínající hráče mezi 3 a 6 lety, je krásná, herně zajímavá a navíc vyhrajete všichni společně, takže vám ušetří spoustu slz.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře