Na křídlech (MindOk)

Počet hráčů: 1-5 
Věk: podle krabice od 10 let, odpovídá
Doba hry: ve dvou 60 minut, ve více o něco déle
Cena: od 1250 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedl MindOk

Trávíte půlku zimy zíráním na ptáčky na krmítku? Pak byste určitě měli kouknout na hru Na křídlech.

Jak se to hraje
Ve hře Na křídlech se budete snažit nalákat do své voliéry co nejvíce krásných ptáčků, kteří vám přinesou vítězné body. Hra se hraje na čtyři kola, v každém máte předem daný počet akcí. Ten se navíc v dalších kolech snižuje. Akce k dispozici jsou čtyři – můžete lákat ptáčky do své voliéry – za vyložení karty pak musíte zaplatit suroviny (jídlo), které ptáček potřebuje, a případně i cenu ve vajíčkách. Kartu ptáčka po zaplacení vyložíte do jeho biotopu. Další tři akce vám umožňují získat různé věci – můžete vyrazit do krmítka pro ptačí jídlo, můžete snášet vajíčka a umísťovat je na karty ptáků, a můžete si do ruky dobírat karty. Každá z těchto akcí navíc umožní spustit akce již vyložených karet v daném biotopu. Znamená to tedy, že s přibývajícími koly sice máte méně akcí, ale na druhou stranu daná akce spouští ideálně hodně efektů karet. 
Na konci každého ze čtyř kol pak bodujete určitý úkol, a podle vaší zručnosti v porovnání s ostatními hráči získáváte body. Na konci hry pak ještě zinkasujete body za všechny vyložené karty ptáků, body za váš tajný úkol, body za nashromážděná vajíčka, za ulovenou kořist a další.

Jak se nám to hraje
Na křídlech je už na první pohled úžasně krásná hra. Ilustrace na kartách jsou překrásné, navíc je na každé kartě k danému druhu opeřence nějaká zajímavost. Všechny údaje o ptáčcích jsou reálné – najdete tu typ hnízda, počet vajec v hnízdě, rozpětí křídel, specifickou vlastnost, lovci ve hře jsou lovci i v reálu a podobně. Takže je určitě na co se koukat a informace můžete studovat během tahu protihráčů. Herně hra nepřináší něco úžasně nového, ale funguje skvěle a intuitivně. Již po prvním kole je všem jasné, co a jak, jak mechanismy fungují. Na druhou stranu je karet ve hře tolik, že nehrozí, že by zkušení hráči měli nějakou svoji osvědčenou taktiku a tou válcovali ty, kteří hru hrají prvně. Hra pojme až pět hráčů, my hráli nejvíce ve čtyřech. Tam musím říct, že záleží, jak dlouho hráči přemýšlí. V naší skupině byl jeden analýz paralýz, a hra se nepříjemně táhla. Ale pokud hru znáte dá se ve dvou v klidu zvládnout do hodiny, což je pro mě ideální čas. Co do principů hry je počet hráčů jedno, funguje dobře v jakémkoliv počtu. Co mi maličko vadí je snižující se počet akcí – máte sice bonus efektů karet, které se spouští, ale občas se neubráníte tomu, že byste akcí chtěli aspoň tak dvakrát tolik. Vždyť všichni ti ptáci jsou tak zajímaví, všichni se vám ve vaší voliéře hodí! (a všichni potřebují moc krmiva). (prostě si přijdu trochu jako ve hře Agricola, kde bych chtěla stihnout všechno, ale není kdy)
Obrovské plus je insert a uspořádání krabice. U větších her se spoustou komponent člověk často stráví hodně času přípravou hry na stůl. Na křídlech je v tomhle opravdu promyšlené, a rozložené i složené je během tří minut. a to je opravdu velká výhoda. Jako bonus najdete v krabici i dicetower (věž na házení kostek) ve tvaru ptačí budky
Hra se dá hrát i v jednom – vyžaduje sice obsluhu virtuálního protihráče, ale určitě je zajímavá a funguje dobře i v jednom hráči (takže můžete po večerech zkoušet a pilovat taktiku)
Hra je podle krabice od 10 let a podle mě tenhle věk odpovídá. Jednička (druhá třída) je zkušený hráč, hru několikrát viděl hrát, ale úplně se do toho nehrne. I s předškolním bráchou je baví prohlížet kartičky, ale herně je to na ně myslím ještě trochu složité. Nicméně od 10 let bych se nebála hru představit i jen málo zkušeným hráčům.

V Na křídlech se stanete nadšenými ornitology. A pokud vás hra zaujme vychází v těchto dnech i rozšíření s evropským ptactvem, které vám představí i ty naše opeřence.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře