Kvedlalové z Kvedlinburku (MindOk)

Počet hráčů: 2-4 

Věk: podle krabice od 10 let, reálně od 1.-2. třídy
Doba hry: 45 minut
Cena: od 850 Kč
Příprava: 5 minut

Už jste někdy namíchali lektvar lásky? Nebo lektvar aby děti spaly? A povedlo se? Nevybuchlo vám to?

Jak se to hraje
V Kvedlalech z Kvedlinburku se na malou chvíli stanete amatérským výrobcem všeličných lektvarů. Obdržíte kotlík, pytlík se surovinami (žetony), před sebe rozložíte rozličné knihy receptů. Hra má celkem 9 kol a vždy jde o to samé. Nejprve vytahujete z pytlíku suroviny a umisťujete je do kotlíku. V pytlíku máte na počátku 2 barevné suroviny, a spoustu bílých s hodnotou 1-3. Bílý je sanytr a je to to, co v téhle hře opravdu v kotlíku nechcete. Sanytr totiž funguje tak, že jakmile máte v kotlíku více než sedm sanytrů (součet hodnot žetonů), lektvar vám vybuchne (což, jak se dá očekávat, není to co chcete). Suroviny tedy losujete po jedné, danou surovinu vždy umístíte do kotlíku, podle hodnoty žetonu ji posunete o 1-4 pole. Kdykoliv máte možnost říct, že teď končíte, takhle vám to pro tohle kolo stačí. 
Jakmile vám kotlík bouchne nebo se rozhodnete, že už losovat nechcete, dojde k vyhodnocení. Nejprve ten, kdo došel v přípravě nejdál a nebouchnul, dostane nějaký malý bonus. Pak se řeší různé efekty surovin a v neposlední řadě pak získáváte vítězné body a finance na nákupy dalších surovin. Ti, kteří se udrželi a kotlík jim nebouchnul, získají oboje, ti co to přehnali a pápelníku do kotlíku naložili moc, si musí vybrat zda budou nakupovat, či získávát vítězné body. Jakmile máte nakoupeno vrátíte všechny suroviny zpět do pytlíku a jedete znovu, teď již tu máte více užitečných barevných surovin. Což tedy neznamená, že nebudete vytahovat jen ten zbytečný bouchající sanytr, že… 
Po devíti kolech dojde k závěrečnému vyhodnocení a kdo získal nejvíce bodů vítězí. (ve hře jsou ještě další možnosti, ale které zde nerozepisuju do detailu)

Jak se nám to hraje
Kvedlalové jsou super rychlá věc, která vás nutí pokoušet štěští. S každým dalším žetonkem si totiž musíte zvážit, zda do toho ještě půjdete, budete losovat dál, nebo už radši skončíte. Vždyť mi to takhle stačí. Ale ještě by se mi hodila jedna mandragora. Jen jedna. Tenhle pocit trochu hraničí s gamblerstvím – nespočetněkrát jsem se přistihla, že mě hra hrozně, ale hrozně rozčiluje. Proč mi to zas bouchlo? Proč si to nemůžu losovat líp. Ale na druhou stranu po odehrané partii chceme hrát znovu, vždyť to přeci musí vyjít. 
Od každého “receptu” je k dispozici několik verzí, které přidávají surovinám různé efekty. Hra má tedy opravdu mnoho kombinací jak ji nastavit a v každé partii tak můžete používat jiné efekty, snažit se vytvářet jiné vítězné kombinace, které vás v kotlíku dostanou dál, k většímu počtu vítězných bodů. I pokud vám kotlík vybuchne není to ve hře úplně likvidační – pokud se vám to neděje úplně v každém kole vaše šance na vítězství zůstávají pořád vysoké. Hra má navíc pěkný vyrovnávací mechanismus v podobě krysího kamene – jakmile v počtu bodů zaostáváte máte již kotlík trošku plný, abyste měli šanci dotáhnout se na vedoucího hráče. Takže ani velká ztráta bodů nemusí znamenat konec, obzvláště pokud jste odvážní (Odvážnému štěstí přeje. Prý).
Jednička ve svých osmi letech hru pochopil na první dobrou, princip pokoušení štěstí ve hrách má tuze rád. Takže Kvedlalové ho velmi baví. Dvojku (5,5) baví hru sledovat a spolu s nejmladším mi rádi asistují s losováním ingrediencí. Celkově je hra velmi rychlá, svižná, tím, že losují všichni najednou na nikoho nečekáte. Partie se dá v pohodě zvládnout za 45 minut, nezáleží na počtu hráčů.

Takže závěrem – hurá kvedlat! Kvedlání je super rodinná věc, je tam hodně napětí, riskování a když sousedovi kotlík vybuchne a váš ne je to pocit k nezaplacení. A věděli jste, že Kvedlinburk vážně existuje?

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře