Lama (MindOk)

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 8 let, při rodinném hraní zvládnou hravě i předškoláci
Doba hry: 20 minut, ale jednotlivá kole kolem 2-5 minut
Cena: od 210 Kč
Příprava: 1 minuta

Na český trh uvedl MindOk

Máte rádi Prší a UNO? Pak by vás určitě neměla minout Lama.

Jak se to hraje
Na každé kolo zamícháte balíček karet a rozdáte každému z hráčů 6 karet. Doprostřed stolu otočíte vrchní kartu z dobíracího balíčku. Pak hráči postupně vynášejí z ruky karty – každý právě jednu. Je vždy možné vyložit kartu stejné hodnoty (tzn na dvojku dát dvojku) nebo kartu o jednu vyšší (na dvojku date trojku). Lama je specifická – je možné ji použít jako 7 (tzn. položit na 6), ale zároveň funguje jako 0 (takže na ni můžete dát jedničku. V praxi je to tedy 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – lama – 1 - …
Pokud přijdete na řadu a nemáte vhodnou kartu máte dvě možnosti – buď si dobrat jednu kartu z dobíracího balíčku a nebo ukončit účast v tomto kole. Položíte karty na stůl a jakmile v kole skončí všichni, získáte za ně trestné body. Ty se přidělují tak, že za jakýkoliv počet stejně vysokých karet dostanete jejich hodnotu (tzn. za tři jedničky 1 trestný bod, za jednu čtyřku čtyři trestné body). Lama je za 10 trestných bodů, prostě lama. Používají se bílé žetony v hodnotě 1 a černé v hodnotě 10. Jakmile je ve hře už jen jeden poslední hráč nesmí již dobírat další karty z balíčku, může ovšem nadále vykládat.
Ti co měli v daném kole štěstí a zbavili se všech karet v ruce mohou jeden trestný žeton vrátit zpět do banku (a je na nich, zda černý za 10 bodů, nebo bílý za 1). Kdo první dosáhne 40 bodů prohrál a je Lama.

Jak se nám to hraje
Naučit se pravidla Lamy je otázka dvou minut. Hned během prvního kola i menší hráči pochopí, že jde o to, kdy si ještě dobrat kartu do ruky, a kdy naopak karty položit a vzít si raději trestné body. Jsme ve hře už jen dva, na balíčku je 4 a já mám v ruce dvakrát 1? Jasný jeden trestný bod. Jsme ve hře čtyři, na balíčku je 3 a já mám v ruce 6? To se asi ještě vyplatí dobrat, to dám. Hra je samozřejmě hodně o náhodě, ale učí nás zdravě riskovat, říct si jo, to ještě půjde a nebo naopak ne, tohle nedám, tři trestný body jsou ok. Čím hůře na tom jste, tím je riskování většinou výhodnější. Protože zbavení se všech karet je pak -10 bodů, takže vás vrací do hry.
Hra je možná trochu zábavnější ve více hráčích, kdy nejde tolik odhadnout kam se to ještě dostane, ale je dobře hratelná I ve dvou. Je výhodou umět čísla, ale jelikož karty jsou barevně odlišeny a posloupnost barev je na rubu karet není to úplně nutnost. Báječné na hře je to, že díky vyložení jen jedné karty a velmi omezené volbě co můžu vykládat velmi rychle odsýpá. Navíc se dá “zapauzovat” po jednotlivých kolech, klidně i tak, že na papírek napíšeme skóre a za hodinu či druhý den pokračujeme v rozehrané partii. Nároky na prostor jsou také minimální. Dobré je, pokud už děti umí v ruce udržet aspoň 6 karet.

Takže – ať už máte či nemáte doma Lamu – Lama je jednoduchá karetka i pro nejmenší, která se dá hrát vždy a všude.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře