Medvěd Wrr (GameRock)

Medvěd Wrr

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 7, reálně 5-6 let, hru lze využít i pro bonusovou hru s dětmi od 3 let
Cena: od 230 Kč
Příprava: 3 minuty
Doba hry: 15-20 minut
Originální česká hra od GameRock


Na první zprávy o karetní hře Medvěd Wrr jsem koukala trošičku skrz prsty. Nemám ráda knihy podle filmů, filmy podle knih, a představa hry podle v současné době populární dětské knihy mě trochu vyděsila. Bude to dobré? Bude to dobré i pro hráčské děti a zábavné i pro hráčské rodiče?


Na jedné letní deskoherní akci jsme měli možnost potkat autora hry Michal Ekrta, ten nám hru vysvětlil a porazil nás. Velmi záhy se pro nás Medvěd Wrr stal hitem letošního léta. Takže ano - je to super i pro hráčské děti, hráčské rodiče, jakékoliv děti i jakékoliv samostatné rodiče bez dětí. Ale popořádku.


Medvěd Wrr je karetní hra podle stejnojmenné knihy. Knihu k hraní nepotřebujete. Cílem hry je pomoci medvědovi a želvákovi najít 4 různé součástky tiskařského stroje, a to rychleji než soupeři. V tom se vám snaží zabránit zlotřilí piráti.
V krabičce najdete velký balík karet a 4 minibalíčky - "knihy" ve kterých hledáte součástky stoje, v každém jeden typ součástky (tzn. z každé knihy potřebujete jednu součástku). V knihách číhají i piráti, kteří vám škodí.
Ve velkém balíku karet najdete jednak 4 různé medvědy - u těch buď použijete jejich speciální schopnost, nebo použijete tři stejné medvědy na prohledání knihy a vyzvednutí součástky (berete vrchní kartu, ale může tam číhat i pirát).
Pak je zde dalších 5 tipů akčních karet, které vám dají nějakou výhodu nebo možnost zaškodit (třeba vám přidají dvě karty do ruky, umožní vám vybrat si kartu od soupeřů, nebo vrátit piráty zpátky do knih, aby škodili protihráčům).
U toho všeho musíte myslet na limit 5 karet v ruce, takže nejde pořád jen syslit a čekat. V každém kole můžete hrát jen jednu akci, takže je potřeba přemýšlet co teď a co ještě vydrží.


Hra je podle krabičky od 7 let a při první hře mi tedy šla hlava kolem. Jako co? Jak? Jakto že úplně prohrávám? To nejde mít v ruce 3 stejný medvědy, to se s pěti kartama nemůže nikdy povést. Během druhé hry jsem se začala chytat (jednička víc), ve čtvrté, páté hře už jsme všichni měli vymyšlená svá komba, taktiky, kterou kartu zahrát, kterou si schovat. Karet je 9 druhů, ale během dvou her si je snadno zapamatujete, na každé jsou i symboly, které vám s tím pomůžou. Hra trvá tak 15-20 minut, takže to pěkně odsýpá. 
Dvojka hrál od začátku s námi (je mu 4 a fous), ze začátku se tedy moc nechytal a nevydržel. Takže vždycky začal a po chvíli utekl, hře to naštěstí nevadí. Po dvou měsících to ale okoukal, jeho šance nejsou ještě úplně vyrovnané s námi, ale i tak občas vyhraje a hra ho baví.


Hra není primárně konfliktní, jsou zde sice karty, kterými můžete zaškodit (třeba že seberete někomu kartu, vrátíte do knih piráty), ale u nás se většinou cílené škodění používá jen ve chvíli, kdy někdo hodně vede, i proto, že tím vlastně plýtváte kartami. Určitě to není tip hry buď ty nebo já, vyhrát můžete hladce i bez toho, abyste někomu házeli klacky pod nohy. Je super že jde hrát vabank a doufat, nebo si můžete pomocí jedné z karet "knihy" prohlédnout a tím snížit riziko že vás překvapí pirát.

Co je ještě potřeba vyzvednout je, že karty jsou opravdu krásně ilustrované a je radost na ně koukat.

S hrou bylo navíc možné na hithitu pořídit speciální kostku a získat tak bonusovou hru pro nejmenší. Tu sice nemáme, ale pravidla jsou na internetu, zlaté české ručičky kostku určitě zvládnou. Hra je to paměťová, takže pokud vaše dítko dává pexeso je možné karty použít i takto.

Celkově nás Medvěd Wrr velmi překvapil, je to opravdu hra, která nás nadchla a baví stále dokola. Každá partie je jiná, nedá se spoléhat na jednu taktiku. Hra baví i samotné dospělé, není to triviální dětská hra. A medvěd je fakt sympaťák :D


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Jen teda nedoporučujeme brát Wrr do lesa. První noc jsme toho moc nenaspali, protože jednička ho v noci slyšel jak bručí v batohu a bál se že ho medvěd sežere :D

      Vymazat

Okomentovat