15 her na rodinné Vánoce


Rok se s rokem sešel a je to tu zas - Vánoce!

A já zkusím udělat seznam 15 her (míň to nešlo), které se nám doma za poslední rok objevily a které určitě chcete!

Něco pro nejmenší


Dragomino
- domino jinak. Něčem jednodušší, v něčem taktičtější, rozhodně se spoustou překvapení (haha, mami, zase pukavec). Krásná hra pro předškoláky, u které se ale bude bavit i starší brácha, máma, táta a zvládne ji i babička.


Jurská sváča
a Jurská véča - pravěké požíračky. Dá se hrát každá zvlášť, dají se hrát obě dohromady (ve více hráčích na dva týmy). Krásné figurky, které i nehráče ke hře přitáhnou. Můžete si jen tak mírumilovně požírat trávu kolem, nebo si jít s protivníkem po krku a zbavit se všech jeho býložravců. Sváča je o kousek jednodušší, véča taktičtější (nejlepší jsou obě spolu)

Pro ty větší - spolu proti hře


Harry Potter - Boj o Bradavice
. Kdo by o Harrym neslyšel. Ale dokážete spolu s jeho nejvěrnějšími porazit vy-víte-koho? Musíte spolupracovat, nahrávat si. Hra se navíc rok od roku mění, je těžší a těžší, Pán zla získává na svou stranu další spojence, vy zas lepší a lepší vědomosti a přátele. Přitom i hrát stejný rok znovu a znovu je zábava a vyberete si komplexnost hry, která vám v tu danou chvíli vyhovuje.


Bossin´space
- proleťte se svojí vesmírnou lodí skrz všechny nástrahy. Hra, kde se můžete domluvit, co vlastně chcete, ale nesmíte si říct, kdo co udělá. Takže je trochu na vás číst ostatním myšlenky a dát zrovna tu kartu, která se vám nejvíc hodí. Pak už se můžete domluvit, co dřív a co potom. Váš cíl je jedíný - proletět danou část vesmíru a porazit daného padoucha s ideálně vylepšenou lodí.

Pro ty větší - pro zasmání


Kvedlalové z Kvedlinburku
- aneb plánuj si co chceš, když nemáš ani trochu toho štěstíčka, stejně ti to vybuchne. Napínavá hra plná zvratů, která ve vás vyvolá závilost. Přece mi to příště musí vyjít a ty bílý sanitry nevylosuju! Navíc s rozšířením Kořenářky až pro 5 hráčů, obrovské množství kombinací surovin, takže hra bude bavit zas a znova


Labužníci
- mami, já chci smažák! Milá rodinná hra se spoustou házení kostkou, která rychle odsýpá a nikdy v ní nic není ztraceno. Ale pozor - pokud nebudete vhodně kombinovat hvězdičky na kartách vítězství se nejspíš nedočkáte. Hra vás navíc zavede do různých kuchyní - takže budete vědět, co vařit zítra, pozítří i za týden. 


Maškarní bál
- trocha dedukce, kdo se za kým schovává. Dokážete odhalit, zda je schovaný hráč Zvíře nebo Popelka? Trocha spolupráce mezi hráči, trocha tipování a blafování, když se třesete, aby před vámi nepřistál předmět co nechcete, ale naopak jste si vzali něco, co nutně potřebujete. Navíc se na chvilku přenesete do pohádkového světa

Pro ty větší - když už jsme trošku herní rodina a nestačí nám Dostihy, chcete taktiku a strategii


My Little Scythe
- dětsky vypadající hra, kterou zvládnete do hodiny, ale bez strategie to nepůjde. Chcete dnes být se všemi spíše přátelé a sbírat jablka, nebo se rozhodnete vyzvat souseda na koláčovou bitvu? Hra s jednoduchými pravidly, kterou si užijí děti už v druhé hře, zvládnou i kamarádi na návštěvě a pojme až 6 lidí. Ale můžete i hrát třeba společně ve 2 proti dvěma nepřátelským stvořením.


Naše osada
- tak kam ty naše fachmany dneska pošleme? Na dřevo, na ryby, nebo do obchodu? Hra, ve které stavíte osadu a používáte své pracovníčky na získání bodů a stavbu budov. Můžete si i pěkně škodit, můžete využít budovy, které spoluhráč pracně vybudoval. Krásná vstupní hra, která pobaví každou rodinu


Catan Hvězdoplavci
- vydejte se na výpravu ke hvězdám. Remake původního Catanu, který ale přidává mnohé nové. Vylepšujte svoji mateřskou lodˇ, stavte základny blízko i daleko, obchodujte v obchodních stanicích. Občas vás čeká i setkání s vesmírnými piráty, ale to se v těchto časech děje. Hra má jedinou nevýhodu - a to, že nejlíp si ji užijete ve 4 hráčích (i 3 jdou, 2 je prostě málo)


7 divů
- máte opravdu velkou rodinu? 7 divů je hra až pro sedm hráčů, kde ale hrají všichni současně, takže se nikdo nenudí a nečeká. Vydáte se na cestu válečného tažení, nebo radši vsadíte na stavbu budov? Jenže co spoluhráči vedle vás? Vzít si kartu, která se mi extra hodí, nebo stopit tu, kterou by mě spoluhráč vedle srazil na kolena? Léty prověřená hra, kterou rozhodně nesmíte minout.

Pro větší - co paří na počítači Minecraft a chcete je na chvíli odtáhnout


Minecraft
- pařte s nimi Minecraft na stole! Těžte suroviny, budujte budovy, zabíjejte moby. Vše je potřeba ale řádně naplánovat, na nic není možné úplně zapomenout, jinak vás bodové skóre na konci hry nepotěší.

Pro větší - a má v té hlavě vůbec nějaké vědomosti?




Desítka Junior
- pokud mermomocí chcete vědomostní hru, tohle je dobrá volba. Hra je totiž ne jen o tom, co kdo ví, ale donutí vás si i uvědomit riziko dalších kroků. Opravdu jsem si tou odpovědí jistá? Fakt se takhle ten trpaslík jmenoval? Navíc se děti i vy dozvíte spoustu nových faktů (aby děti zvládly otázky bez velkého vybírání chce to, aby jim bylo tak 9-10, dříve budete muset vybrat, co vědí a o čem v životě neslyšely)

Pro mámu a tátu - když už konečně usnou!


Nova Luna
- krásná abstraktní hra, velmi jednoduchý princip, ale pořádně zavaří mozek. V hlavě se vám bude pomalu tvořit barevná mapa jak který kousek umístit, ale jak se k němu bezpečně dostat, než mi ho vyfoukne protihráč. A stojí to opravdu za cenu toho dílku, nebyly by lepší dva horší, ale levnější. Navíc hru naučíte i sousedy, když přijdou na víno :)


Watergate
- asymetrická dvojkovka (ne že by měla asi metr, ale že každý z hráčů má jiné cíle a jiné karty). Za mě neskutečně napínavá věc, kdy každý krok vás i soupeře může být zhacen plány toho druhého. Ať už se jako Nixon snažíte v klidu dožít konce volebního období, nebo v roli novinářů pídíte po jednotlivých důkazech a přetahujete informátory na svou stranu. Hra s neskutečnou atmosférou, která má jeden bonus - na stole je ani ne za minutu, takže ji zvládnete i v náročných dnech.

Takže - šťastné, hravé a veselé!

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře